Att trycka en bok med digitaltryck
Förr i tiden fanns det bara en variant för att trycka böcker, och det var med hjälp av så kallat offsettryck - alltså tryck med hjälp av tryckplåtar, vilket var den traditionella tryckmetoden. När man ska trycka stora upplagor är offsettryck överlägset, eftersom man kan komma ner i riktigt låga priser per bok då upplagorna är stora. Många behöver dock inte 1000 eller fler böcker när de ska trycka sin bok. För mer info om digitaltryck, besök sidan www.24digitaltryck.se.
Ett konkret exempel ur det verkliga livet är när jag själv ville trycka upp en liten samling akademiska skrifter som min farfars far skrivit. Det var smala, nischade skrifter om kemi, ursprungligen från 1930-talet. Inget som intresserar en bredare skara, men jag ville inte att dessa skulle gå förlorade. Genom att digitalisera dem (d.v.s. skriva av dem från originalmanuskripten) fick jag ganska snabbt en fil på ca 90 sidor. Jag visste samtidigt att det fanns kanske 10-20 personer som skulel vara intresserade av en sådan bok, men att trycka i offset skulle bli offantligt dyrt.
Som tur var kan man numera trycka böcker med hjälp av digitaltryck, vilket möjliggör att även trycka väldigt små upplagor. Till slut tryckte jag upp min farfars fars kemitexter i 50 exemplar, varav jag gav bort 10 till olika bibliotek, bland annat universitetet där han hade varit verksam. Utan digitaltryck hade detta inte varit möjligt, eftersom det helt enkelt hade blivit alldeles för dyrt att trycka med vanliga tryckmetoder.
Så om du har något du vill ge ut i bokform, men utan att vilja investera många tusentals kronor för trycket, överväg digitaltryck!
Andra inlägg
- Spara pengar till dig själv på bästa sätt
- Smart hantering av IT och molntjänster från Microsoft
- Pumpguide inom industrin
- Behöver du en elektriker? Tänk på detta
- Låt barnen vara med
- Billigt Playmobil
- Led lysrör ett självklart alternativ
- Se till att skapa en grund i din investeringsportfölj
- Göra synlig reklam
- Att gå en projektledarutbildning