Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Led lysrör ett självklart alternativ

Idag används led lysrör i många lokaler över hela Sverige. Led lysrör rekommenderas framför traditionella rör p.g.a att de är mer energieffektiva och även mer miljövänliga då de inte innehåller kvicksilver. Lysrör med led teknik kräver ingen glimtändare som vanliga lysrör och en stor fördel är dessutom att de passar till befintliga armaturer. Man behöver alltså inte modifiera armaturen utan det räcker med att ta ut glimdtändaren och därefter ersätta med ett led lysrör för att det ska fungera. Det finns många led lysrör på marknaden av varierande kvalitet och de kända varumärkena som Philips och Osram tillhör toppskiktet. En nackdel med exempelvis Philips rör är den höga kostnaden som ibland kan vara svår att motivera vid speciellt större inköp. Hos Ljusgiganten kan du jämföra olika varumärken och hitta ett passande rör efter ditt egna specifika behov.

Värmeutvecklingen reducerar livslängden

De flesta lysrören med led teknik använder Epistar dioder medans de något dyrare rören oftast är utrustade med amerikanska Bridgelux dioder. Bridgelux dioder är normalt sätt snäppet vassare om man jämför lumen per watt. Ljusflödet kan variera mycket mellan olika modeller men standard T8 rör dominerar fortfarande marknaden även om T5 modeller långsamt börjar komma ikapp. Den stora utmaningen är inte att välja ett lysrör med högt ljusutbyte utan att välja ett som faktiskt håller tiden ut. Ofta utlovas en livslängd på ca 50 000 brinntimmar när rören i själva verket inte klarar mer än 20 –25 000 timmar. Här sticker belysningsleverantören Svealight ut med sina Valtavalo produkter som erbjuder långa garantier och lång livslängd på uppemot 125.000 drifttimmar.

Värmeutvecklingen är det största problemet när det gäller led lampor och uppstår när led dioder drivs för hårt. Den stora påfrestningen på komponenterna leder till en förhöjd värmeutveckling vilket i sin tur reducerar livslängden på led lysrören. Led chipset som dioderna sitter på är inte speciellt tåliga emot värme och därför är det viktigt att investera i kvalitetsrör som avleder värmen på ett effektivt sätt, som exempelvis Valtavalo.

1 Sep 2016