Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Wordpress kontra andra verktyg

Wp-logoFler och fler övergår till att använda Wordpress som verktyg att utveckla och underhålla webbsajter / hemsidor med. Att det är gratis är inte den enda förklaringen, det finns många andra gratisverktyg för att utveckla hemsidor med. Det är snarare att det både är enkelt och kraftfullt och hela tiden vidareutvecklas samt kanske inte minst – att det finns en mängd s.k. plugins – tilläggsmoduler till WordPress. Dessa tilläggsmoduler gör att man kan utveckla en riktigt avancerad webbsajt med en mängd olika funktioner – vilket annars skulle kräva en hel del programmeringsarbete och kunskap.

En annan fördel är – att den struktur som webbsajten får när den byggs med WP – gillas bra av Google – vilket underlättar att få en WP utvecklad sajt att kunna få bra positioner i sökresultatet.

Om man sedan – vilket man absolut bör göra – installerar någon av de många plugins för sökmotoroptimering (SEO) och optimerar sajten med hjälp av dem – så är förutsättningarna ännu bättre.

Sökmotoroptimering av WordPress

Två av de allra bästa SEO plugins är Yoast Wordpress SEO plugin resp. All In One SEO Pack.

En annan fördel med WP är att det finns en mängd s.k. teman eller templates, många är gratis, en del kostar en liten slant. En template styr hur design & layout ser ut, styr delvis också vilka funktioner som kan finnas på sajten.

Så här skriver WordPress själva på sin svenska sajt: ” WordPress är ett modernt publiceringsverktyg med fokus på utseende, webbstandard och användarvänlighet. Det perfekta verktyget för privatperson som företag”

Att utveckla en enklare webbsajt mha Wordpress är inte så svårt speciellt inte om man accepterar den layout & design som följer med det tema man valt – och kanske bara lägger in en egen logga och eller toppbild, ändrar lite färger osv.

Mer avancerad design & layout

MEN – om man vill eller behöver ha en mer unik och lite mer avancerad design & layout så blir det lite svårare, då behöver man kunna det s.k. css-språket – det som styr hur design & layout ser ut och beter sig.

Man bör också tänka på att bara ett fåtal teman är översatta till svenska bl.a. Twenty Ten och Twenty Eleven. Om du installera den svenska versionen av WP så är det alltså bara själva admin delen som är översatt till svenska. Även tillägg man installerar är inte översatta till svenska.

Man bör också tänka på att en del plugins – tilläggsmoduler kan vara lite svåra att förstå sig på och man vet in et riktigt vad man skall ange för parametrar samt att om man installerar för många plugins – bara för att man kanske tycker det känns bra att ha den och den plugin – så kan det bidra till att sajten blir seg med dåliga svarstider – och det gillar varken besökarna eller Google.

Varför anlita en webbyrå specialiserad på Wordpress

Det här leder snart fram till min nästa slutsats – att har du lite ambitioner med din Wordpress sajt och inte själv vill lägga ner för mycket tid på att lära dig allt detta – så kan det vara klokt att anlita någon som redan är duktig på att arbeta med WordPress och behärskar css-språket. Det finns många s.k. webbyråer som specialiserat sig på WorPress men en del kan bli ganska dyra att anlita.

Det är dock minst TVÅ, egentligen TRE om man räknar in SEO, kompetenser som behövs. Dels designkunnande, dels css-kodning och ”tekniken” i Wordpress samt kunskap om SEO.

WebSearchPro är däremot ett exempel på en prisvärd webbyrå – där utvecklarna sitter i Nepal och projektledaren och designern i Stockholm. Projektledaren och eller designern träffar kunden och drar upp riktlinjerna och sedan utförs själva utvecklingen av utvecklarna i Nepal. På så sätt kan kostnaderna hållas nere men kunden kan få ett lika bra slutresultat ändå.

De har ett samarbete med flera svenska design och kommunikationsbyråer. Deras partners utvecklar ibland den grafiska formgivningen och helhetskonceptet. Utvecklarna i Nepal gör sedan den nödvändiga programmering bl.a. i css så att design & layout blir den önskade.

Socialt ansvar

Det är Björn Söderberg, mest känd som entreprenören, föreläsaren och författaren av boken Det enda som räknas – om socialt entreprenörskap – som startat upp detta företag i Nepal. Företaget har också stått för utbildning av nepaleserna och erbjuder dem sedan anställning. De jobbar i första hand med wordpress utveckling och responsiva webblösningar men behärskar även andra programspråk bl.a. Dot.Net utveckling.

Här kan du läsa lite mer om wordpress utveckling och mobilanpassade webbsajter i responsiv design om du är intresserad.

(Responsiv design innebär att webbsajten automatiskt anpassar sig till enheten man surfar med dvs. om det är en PC/Mac, en surfplatta eller tom en smartphone)

19 Feb 2014