Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Vad tror du att du vet om shoppning? - omdefinierad av generation Y

Shopping BagDe flesta av oss föreställer sig automatiskt gallerior och varuhus när vi hör talas om "shoppning". Jo det är den universella idén vi har lärt oss sedan idén om att välja-och-köp uppstod. Men definitionen av shopping blir bredare och bredare med vare generation. Andra världskriget genererade generationen "Baby boomers" som följdes av "Generation X" som föddes i slutet av 60-talet. Dessa generationer - som nu innehar toppositionerna i samhället, har definierat den konventionella innebörden av shopping. Under deras liv har shopping inneburit handlare och grossister samt uppkomsten av detaljhandel, som skapade framväxten av gallerior och varuhus.

Generation Ys syn på shopping

Idag domineras gruppen shoppare av Generation Y - det vill säga de som är födda mellan 1980 och 2000. För dem har shopping blivit mer än att bara gå till gallerian för att handla det man behöver. Gallerian har blivit ett ställa att vara på och shopping en sysselsättning som kan likställas med en hobby. Shopping har för denna generation även börjat inkludera online shopping. För varje år blir näthandeln större och större och går inte längre att ignorera. Online shopping är en betydande del av Generations Ys shopping. En bra sajt för att hitta bra klädbutiker online är Svenskklädguide.se

Parallellshopping

Tillkomsten och den stormande utvecklingen av näthandel har dock inte utrotat den gamla, fysiska shoppningen. I själva verket har näthandeln snarare boostat shopping över huvud taget vilket de fysiska butikerna har tjänat på. Nya former av shopping har uppfunnits och uppfinns hela tiden. Ta som exempel partyshopping. Ett företag, butik eller en produkt finansierar en fest vars huvudsyfte är att sälja, emedan festdeltagarna/kunderna känner att de har fått något gratis - och passar på att shoppa samtidigt.

Shopping är verkligen en del av en livsstil som har gått genom olika generationer. Hur relationen till shopping ser ut förändras från generation till generation och det verkar inte som om generationerna alls förstår varandra i detta avseende. Generation X och Y kommer säkerligen att förfasas, fascineras och förundras över hur generation Z i framtiden kommer att shoppa.

25 Feb 2014