Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Så sparar du pengar på ditt boende

Boendet är ofta den enskilt största kostnaden för en individ och det är också den kostnadspost där det finns mest pengar att spara. Om du går i tankar på att köpa exempelvis en bostadsrättslägenhet finns det några saker som du bör tänka på för att avgöra om det är lönsamt för dig eller ej.

Priset på lägenheten

Innan du beger dig ut på hemsidor för att titta efter en lägenheten måste du veta vilket budget du har att röra dig med. Ska du köpa en lägenheten är det nödvändigt med en instats om minst 15% men helst bör du sträcka dig en bra bit högre än så för att få ner månadskostnaden. Dessa 15% av lägenhetens värde är pengar som du måste få fram själv för att du ska kunna få ett lån på banken. Det går att låna pengar snabbt genom snabblån eller så kallade blancolån men det är inget vi rekommenderar eftersom räntan är oerhört hög på sådana lån och din månadskostnad kommer då bli väldig hög. Istället bör du spara ihop till dessa 15% eller om möjligt låna av någon i din närhet som kan låna dig pengar utan att kräva ränta. Du bör också fundera på om du verkligen ska köpa en lägenhet om du inte kan få fram 15% av köpesumman.

Avgiften

Avgiften är en annan viktig del som du bör kolla extra noga på. Avgiften för lägenheten avgör mycket av hur stor månadskostnad du kommer ha. Så även om du betalar 50 000 kronor extra för en lägenhet kan du snabbt tjäna ihop dessa pengar genom att det finns en låg avgift. Tillsammans med räntorna för lånet kommer avgift och driften (hemförsäkring och el) avgöra för din månatliga kostnad för ditt boende.

Bostadsrättsföreningen

Innan du gör slag i saken och verkligen köper en lägenhet är det väldigt viktigt att kolla upp bostadsrättsföreningen. Det du ska kolla är balansräkningen men också revisionberättelsen och om kommande renoveringar och hyreshöjningar. Är det så att det finns stora renoveringsbehov kan du räkna med att avgiften kommer höjas de kommande åren och så kommer då även din avgift att göra och slutligen din månatliga kostnad.

Så räknar du:

Om du hittar en lägenhet för 500 000 och kan lägga in 200 000 själv som insats behöver du låna 300 000 kronor av banken. Med en månadsavgift på 1500 kronor får du då en månadsavgift inklusive ränta på bara 2000 kronor med nuvarande rörliga ränta på 3.04%. Binder du istället upp dig på fem år får du istället en månadskostnad på 2100 kronor inklusive räntaavdraget.

21 Jan 2013