Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Så blir du av med spam

spamNär inkorgen för e-post öppnas är det inte sällan den överflödas av mängder med spam från flertalet olika källor. Det tar inte bara tid att urskilja vad som är spam och radera och städa upp utan det tar också kraft att bli invaderat varje dag med all denna spam. För att bespara dig själv både tid och tankekraft finns det ett par knep du kan ta till som garanterat kommer minska din dagliga spamskörd.

Ha en separat e-post

Ett mycket bra sätt att unvikda spam är när du registrerar dig på olika tjänster så använder du en separat e-post som du bara använder som inloggning och till prenumerationer. Denna e-post har du inte som din officiella e-post utan bara när du behöver inloggningsuppgifter eller registrerar dig på olika tjänster. På så sätt kommer du kraftigt minska risken för att din riktiga e-post kommer i orätta händer och det gör inget om någon skickar spam till din separata e-postadress.

Undvik tävlingar

Det finns mängder med tävlingar på nätet och andra tjänster som vill att du ska registrera din e-post så att du sedan kanske har möjligheten att vinna eller få delta. Detta är i 99 fall av 100 rent lurendrejeri och den enda anledningen till att de vill ha din e-post är för att de i ett senare skede ska kunna skicka riktad reklam till den e-post du registrerar. Tror du ändå att det är en legitim tjänst eller tävling du registrerar dig på så kan du använda din separata e-postadress.

Konfiguera e-postklienten

Är det så att du redan har ett kraftigt inflöde av spam och inte lyckas göra något speciellt åt det kan du ställa in filter i din e-postklient som sorterar ut e-post med ett visst utseende från annan. Då kan du lägga dessa i en gemensam spam-inkorg och behöver inte tänka på det mer. Någon gång i veckan eller i månaden kan du ta en snabb överblick över din spam-inkorg för att se så att inte något önskvärt mejl har hamnat där av misstag.

4 Sep 2012