Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Restaurangernas uppkomst och historia

restaurang i kristianstad

Ordet restaurang kommer från ordet restaurera, som betyder att man låter kroppen vila upp sig och återhämta sig med hjälp av mat och dryck.

En restaurang är en allmän lokal där det serveras mat och dryck mot betalning - nästan som ett café. I restaurangens meny står det vad restaurangen har att erbjuda i form av mat och dryck. Menyn kan variera beroende på årstid och olika restauranger kan ha väldigt olika menyer och inriktningar när det gäller matutbudet.

En av Europas äldsta restauranger sägs vara den Österrikiska restaurangen Stiftskeller S.t Peter. Den omnämndes i skrift redan år 803. Den moderna västerländska restaurangen lär inte ha uppstått förrän på 1700-talet i Paris. På den tiden var det något helt nytt att servera högklassig mat i vackra lokaler med uppklädda servitörer. Senare uppkom den restaurang, som människor idag är mer vana vid, med småbord istället för långbord, skrivna menyer och tallriksservering.

Den Franska revolutionen resulterade i att många kockar i Frankrike, framförallt i Paris, förlorade sitt arbete och blev arbetslösa. De började då starta upp egna restauranger och antalet restauranger ökade från 100-500 stycken på bara 15 år. Från Paris började denna nya trend spridas runt om i Europa.

Fåtal restauranger

I början av 1800-talet fanns det fortfarande bara ett fåtal restauranger i Sverige. Utländska gäster som kom för att besöka Sverige var inte imponerade. Trots det, så började restaurangverksamheten sakta men säkert växa fram och den satte fart på näring och jordbruk.

Företagsamheten ökade i Sverige och det var inte bara adeln som dominerade i samhället. Medelklassen och borgerligheten började ta för sig mer och det var nu de som dominerade näringslivet. Industrialiseringen började att ta fart.

Förut var det bara rika människor som hade kunnat ta del av, och njuta av läckra och högklassiga måltider, men nu skulle det komma att ändras. Sverige blev mer modernt och tack vare industrialiseringen och det blomstrande närings-och företagslivet var det inte lika mycket fattigdom. Fler och fler restauranger kom och alla människor kunde få njuta av god mat. Det fanns naturligtvis restauranger av olika klasser och alla hade inte råd att äta var som helst. Men klasskillnaderna hade sakta men säkert börjat jämnas ut.

Det ökande resandet krävde utökande av både restaurang och hotellverksamhet. Efterfrågan på livsmedel ökade. Jordbruket blev därmed högre värderat och bönderna kunde tjäna mer pengar.

Ökandet av företagsamheten och det blomstrade näringslivet gynnade alltså inte bara de rika utan även de mindre belönade och de små företagen.

Är du ute efter en bra restaurang rekommenderas Carlssons Taverna i Kristianstad. 

20 Apr 2015