Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Pigmentfläckar och leverfläckar - alla har dem!

Har du pigmentfläckar? Du är inte ensam, alla människor har pigmentförändringar och hudfläckar på huden och inte sällan även i hårbotten. Att hudens pigmentering variera på kroppen är normalt. Säkerligen har du noterat att du på vissa kroppdelar är brunare eller blekare än på andra ställen.

Pigmentförändringar kan ha många skepnader I dagligt tal omnämns följande vanliga former av förändringar i kroppens pigmentering av huden.

Åldersfläckar. Dessa uppstår med åldern och blir allt vanligare ju mer till åren man är kommen, viktig att komma ihåg är att denna pigmentförändring är normal och ofarlig. Åldersfläcken är vanligvis betydligt mörkare till färgen än din hud och placerar sig på ställen där man normalt exponeras flitigt för solljus. Händer och ansiktet är mycket vanlig att åldersfläckar placerar sig på liksom på armar och övre del av bröstet och ryggen. Normal är fläckarna till storlek stora som ungefär en halv enkron. Formen är ofta ovalaktig. Åldersfläckar kan med varierat resultat blekas med diverse hudblekande krämer.

Fräknar. Fräknig hy anses av många som mycket vackert, dock ofta inte av inehavaren av fräknarna. Fräknar uppstår hastigt när solkänslig hud solexponeras. Anledningen är en genetisk hyperpigmentering av vissa områden på kroppen som svarar nästan direkt på solbränna och starkt solljus. När solbrännan bleknar försvinner eller minskar även fräknarna. Oftast är rödhåriga personer betydligt mer fräkniga än andra pigementnyanser. Det finns inget att göra för att bli av med fräknar förutom att hålla sig borta från solen.

Födelsemärken. Dessa är ofta knappnålsstora och mörkbruna till färgen. De kan bli betydligt större samt ibland anta märkliga färger som till grönbrun. Hudcancer uppstår emellanåt i födelsemärkesliknande strukturer. Det är viktigt att kontrollera i tidigt stadie om ditt födelsemärke kliar eller ändrar form. Besök läkare snarast och få bekräftat om ditt födelsemärke är ofarligt eller inte. Att avlägsna dessa små bruna prickar är enkelt och brukar kosta ca 1000 kr/st hos en privatläkare. Ett speciellt verktyg används där man knipsar bort märket på djupet. Bedövningssalva används och såret brukar läka på några dagar i vanliga fall.

Leverfläckar. Dessa är större pigmentförändingar som de flesta människor har. Ofta är leverfläcken svagt ljubrun och inte sällan oregelbunden i formen samt ca en till två kvadratdecimeter stor. Det är vanlig med leverfläckar på hela kroppen, inte sällan ser man dessa på ben och armar på många människor. I och med att leverfläcken ofta är ljusbrun till färgen syn de inte särskilt tydligt. Tyvärr när man blir solbrun blir även leverfläcken brunare och kontrastförhållandet förändras inte. Det finns många produkter på marknaden i dag avsedda för blekning av pigment och leverfläckar. Ofta kan man förvänta sig att bli av med några grader på färgskalan vilket i många fall räcker för att få bleka leverfläckar att nästan helt smälta in i huden övriga pigment

Pigmentförändringar runt ögonen beror ofta på flera orsaker. Huden runt ögat är tunn och kärlen ytliga. Detta samband ger en kraftig hudnyanston åt lila eller blågrått emellanåt. Detta kan bero på när är underpigmenterad i samband med att blodet är syrefattigt, detta gör blodet blålila istället för rött. Dessa förändringar av huden färg är ingen förändring i pigmentet. Lättast att avhjälpa är det genom att sola och sova regelbundet och tillräckligt.

14 Jun 2013