Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

När och hur ska man byta till sommardäck?

sommardäck i göteborg

Eftersom det här i Sverige är en väldigt stor skillnad mellan väderleken vid årstiderna, är det enligt lag krav på att man måste ha två uppsättningar däck. Man måste därför ha ett set med sommar- och ett set med vinterdäck. Detta har och kommer alltid att vara, ett stort gissel för bilägarna, då däck upptar en väldigt stor plats. Även om man rent praktiskt har plats för däcken, vill man inte förvara däcken var som helst. Det bästa är därför att man har en speciell förvaringsplats för dem.

Nu har inte alla detta utrymme, utan de flesta förvarar sina däck där det finns plats, men det finns alternativ. Man kan anlita en firma att ta hand om dem. Inte nog med att de tar hand om dina däck under de säsonger då du inte använder dem, utan man kan även anlita dessa företag till att byta, balansera eller rent av ordna med nya däck. Ett företag som bland annat erbjuder dessa tjänster, är Allt i bil i Göteborg. De hjälper till med en mängd olika saker och däribland byte till sommardäck och förvaring på ett däckhotell.

Byta till sommardäck

Om man ska byta till sommardäck i Göteborg, kan man med gott samvete vända sig till dem. De har bra priser och ett brett utbud av tjänster som de erbjuder. Detta företag har även en ordentlig märkesverkstad där man kan få bilen både servad och reparerad. Det finns även en möjlighet att köpa bil genom dem, under förutsättning att de har någon bil till försäljning på lager. Denna tjänst är endast aktiv om de har bilar inne och räknas inte till de ordinarie erbjudandena.

Beträffande regler för sommardäck, är det etablerat att alla måste ha sommardäck under den tid på året då det blir förbjudet att ha vinterdäck efter ett givet datum. Det finns exakta datum beroende på var i Sverige som man bor och dessa kan det skilja sig ganska markant i fråga om när du kan byta från vinterdäck till sommardäck.

De regler som gäller för sommardäck är egentligen enkla, vilket innebär att dina sommardäck måste vara godkända. Med detta menas att de inte får vara för mycket slitna överlag eller helt snedslitna. Du måste inte ha samma mönster på alla fyra däcken, så länge framdäcken har samma mönster. Det generella djupet som dina sommardäck måste ha, är i snitt på hela slitytan som ligger på 1,6 millimeters djup. Dock bör man försöka undvika att ha ett så pass litet mönster, då köregenskaperna försämras avsevärt genom detta.

28 Apr 2015