Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

LED-belysning för- och nackdelar

LED lampaPå senare tid har det kommit en ny sorts glödlampa som kallas LED-lampa och därmed har den så kallade LED-belysningen uppfunnits. LED-belysning uppkommer alltså av att man istället för att använda vanliga gamla glödlampor i sina lampor använder man de så kallade LED-glödlamporna. Uppfinningen LED-lampa är en uppfinning för att påverka vår miljö. Istället för att använda de gamla vanliga glödlamporna ska man nu använda LED-lampan för att påverka miljön på ett positivt sätt. LED-lampa har många både för- och nackdelar. Så därför tänkte jag nu sammanfatta både för- och nackdelarna med LED-lampan, så att ni lättare ska kunna välja vilken glödlampa ni ska köpa nästa gång.

Den första fördelen som många människor beaktar när de köper glödlampor är hur lång livslängd lampan har. En LED-lampa har ungefär 25 gånger längre livslängd än en vanlig glödlampa, vilket är en stor fördel när man köper nya lampor. En annan fördel med LED-lampan är att den inte innehåller något kvicksilver, vilket är väldigt bra ur ett miljösynvinkel. En LED-lampa sparar också mycket energi jämfört med en vanlig lampa, vilket också sparar på miljön samtidigt som man sänker elkostnaderna i hushållet. Några andra bra saker med en LED-lampa är att den är både temperaturkänslig och stöttålig. Jämfört med en vanlig glödlampa som blir väldigt varm när den har varit tänd ett tag samtidigt som den är väldigt känslig för stötar för att tråden inuti inte ska gå sönder.

Som uttrycket säger så har ett mynt alltid två sidor, så finns det självklart också några nackdelar med en LED-lampa. LED-lampa är som sagt en ganska ny uppfinning och som många nya uppfinningar så är inte alla funktioner helt utvecklade och även så är det med LED-lampan. Några delar som ännu är under utveckling är ljusstyrka, färgåtergivning och tillverkningskostnad. Detta kan göra att det kan skilja stor skillnad både på pris och på kvalitet på olika märken. Därför är det ofta en fördel om man innan inköpet läser på om de olika områdena och märkena. En annan funktion som har klagats på bland tidigare konsumenter är att alla lampor inte har ett ”varmt” sken på ljuset. Men även detta är under stor utveckling och produkterna går snabbt framåt. Men som tidigare sagt så är det en stor fördel om man redan innan köpet har läst på sig om de olika tillverkarna för att få den produkt som ligger i framkant i utvecklingen.

8 Apr 2013