Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Håravfall och hårtransplantation

hårtransplantation i stockholm

Att tappa stora mängder hår är en mycket vanlig och för många en mindre uppskattad upplevelse. Det börjar oftast med att hårfästet letar sig uppåt, vilket ger upphov till så kallade "vikar", varpå håret kan glesna eller försvinna mitt på hjässan. I de flesta fall beror håravfall på arv och gener, och är betydligt vanligare och mer framträdande bland män än bland kvinnor. Anledningen till denna skillnad är det manliga könshormonet testosteron, som påverkar hårsäckarna.

I de fall där kvinnor drabbas av ärftligt håravfall uppträder det i allmänhet senare, efter klimakteriet. Den genetiska predispositionen för håravfall ärvs i hög grad genom mödernet. Morfars frisyr är med andra ord mer talande än pappas när det handlar om sannolikheten för att du ska drabbas av håravfall. Vissa män ser håret glesna redan runt 20-årsåldern, medan andra klarar sig fram till medelåldern. Några få har turen att behålla svallet intakt till pensionsåldern.

Psykologiska reaktioner på fenomenet varierar förstås också stort. Vissa påverkas oerhört mycket och tappar självförtroende, medan andra ser det som naturligt och inte tänker nämnvärt på det. Ibland det finnas medicinska orsaker bakom håravfall, såsom olika typer av stress, hormonella eller andra sjukdomar, eller biverkningar av läkemedel. I dessa fall yttrar sig håravfallet oftast inte på riktigt samma sätt som vid de vanliga ärftliga orsakerna, och kan i många fall avhjälpas genom rätt medicinsk behandling.

Kliniker som utför hårtransplantationer

Vid normaltypen av håravfall söker sig allt fler människor till kliniker som utför hårtransplantationer. Detta är ett lindrigt ingrepp som innebär att hår helt enkelt flyttas från ett ställe på huvudet där det finns gott om hårstrån till ett glesare ställe. Det finns olika metoder för hårtransplantationer, varav de vanligaste är FUE och FUT (/strip). Vid FUE transplanteras varje hårsäck en och en till det önskade området. Detta är i allmänhet en tidskrävande men smärtfri metod då den utförs under lokalbedövning. Ingreppet kan ta upp till två dagar beroende på hur många hårsäckar som ska transplanteras. FUT innebär å sin sida att en remsa av hud med många hårsäckar skärs loss och flyttas. Detta ingrepp kan upplevas som något mer smärtsamt, men är å andra sidan mycket mindre tidskrävande än FUE och därmed även mindre kostsam.

Vid användande av FUE-metoden blir det oftast inte några synliga ärr, men beroende på storleken på de instrument som används kan små ärr framträda. Vid FUT blir det däremot ofta en ärrbildning i form av en linje där hudremsan har fästs. Det är även möjligt att kombinera dessa två metoder och exempelvis transplantera enskilda hårsäckar längst fram mot pannan.

27 Apr 2015