Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Grunderna i valutahandel

valutahandelFör dig som är intresserad av att vara en någorlunda aktiv investerare där man ofta och gärna spenderar en aning tid med sina investeringar så kan valutahandel vara en intressant investeringsform. Här beskriver vi kortfattat hur detta fungerar.

Valutahandelns grunder

När man handlar med valuta är det alltid i par man gör det. Du köper alltid en valuta mot en annan och det här kallas för valutapar där den ena kallas för basvaluta och den andra för motvaluta. Det här kan tex vara SEK-USD där SEK är basvalutan och USD är motvalutan. Och det är genom denna relation av valutor som du sedan tjänar pengar. Om du exempelvis tror att den svenska kronan kommer att stärkas mot dollarn så tjänar du alltså på att köpa kronor i basvaluta och dollar i motvaluta.

Vid valutahandel har du inget courtage (avgift för värdepappershandel) utan istället så gör man så att man belånar sina investeringar. Just det här med belåning kan göra att man som investerare blir lite orolig. Men risken är ändå relativt låg då kursrörelserna på valuta är så pass små att man måste investera mycket stora summor för att också kunna tjäna något. Så det är också vanligt att belåna för att få en så kallad hävstång på sin investering.

Risker med Valutahandel

Det finns alltid risker i all handel med värdepapper oavsett om du köper fonder, obligationer, aktier eller ovan nämnda valutor. Med just valutahandel är riskerna ändå relativt låga i jämförelse med aktiehandel då kursrörelserna ofta är mycket långsamma och relativt förutsägbara.

Dessutom fungerar så kallad teknisk analys där du kan beräkna olika rörelser mer analytiskt. Det är förstås ändå viktigt att vara medveten om att du faktiskt kan förlora pengar på din valutahandel, men här gäller det som i de flesta andra områden att lära sig så mycket som möjligt för att minimera riskerna.

Läs mer om valutahandel på aktiekunskap.nu

22 Jun 2012