Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Glasögon vs. Kontaktlinser

Glasögon vs LinserKontaktlinser och glasögon är de två mest populära metoderna att använda sig av för att korrigera synfel. Vissa föredrar det ena eller det andra, men det finns också många som väljer att använda sig av båda delarna eftersom att båda metoderna kan vara passande i olika situationer. Men om man står i valet och kvalet - vad bör man egentligen använda sig av? Här kommer en jämförelse som kan ge lite vägledning.

Glasögon Fördelar: glasögon är en traditionell metod som man kan använda för att korrigera alla typer av synfel och som alla kan använda sig av. Glasögonmarknaden är mycket bred, och det går att välja mellan en mängd olika bågar efter utseende och funktion. Glasögon kan utöver sin funktion som synkorrigeringsmedel även vara en accessoar som på ett eller annat vis än en del av den stilistiska karaktären hos bäraren.

Nackdelar: även om glasögon garanterat kan användas av alla är det långt ifrån praktiskt att bära glasögon i många situationer. Glasögon är lite klumpiga, osmidiga och lätta att tappa och ha sönder - vilket inte är särskilt trevligt om det rör sig om ett par dyra kvalitetsbågar. Vid fysisk aktivitet eller träning är det inte lämpligt att bära glasögon, och temperaturförändringar kan göra att glasen immar. Rent synmässigt är glasögon inte heller optimala eftersom att de enbart korrigerar synfältet rakt framför ögonen - periferiseendet förblir oskarpt och att man måste vrida på huvudet för att se bra åt sidorna. Estetiskt kan glasögon även vara en nackdel: tycker man sig inte passa i glasögon kan man gå runt och känna sig väldigt obekväm, och då det sammanlagda priset för glasögonbågar och glas är mycket dyrt har de flesta inte möjlighet att köpa nya glasögon alltför ofta.

Kontaktlinser Fördelar: eftersom att kontaktlinser placeras direkt på ögats hornhinna ger de en helt annan frihet än glasögon, och dessutom möjliggör linserna skarp syn i alla vinklar och åt alla håll. När du bär linser märker du inte ens av att man har ett synfel, och ingen annan kan heller se på dig att du har ett synfel. Linser är smidigt och behagligt att använda såväl inomhus som utomhus både vid fysisk aktivitet och till vardags, och många personer som till vardags bär glasögon använder sig av linser när de tränar eller skall vistas utomhus. Linser kan idag korrigera så gott som alla synfel, och det går att hitta linser vars material är anpassat för olika typer av ögon livsstilar hos bärarna, och vill man använda linser är det möjligt att hitta linser som är i princip skräddarsydda för varje individ. Kontaktlinser är inte heller särskilt dyrt, särskilt inte om man väljer att köpa kontaktlinser på nett hos en nätbutik, exempelvis Lensstore.no, som erbjuder billigare linspriser är optikern.

Nackdelar: vissa personer kan inte använda linser pga sjukdom, ögonsjukdom eller att ögonen inte tål linserna, och man bör heller inte bära linser när man är förkyld. För vissa kan det ta lite tid att lära sig sätta in linser i ögonen, men precis som med allt annat lärande går det snabbt när man har vanan inne.

17 Feb 2012