Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Fem fördelar med fakturabelåning / factoring

FakturabelåningSom småföretagare har man många administrativa frågor och problem att brottas med. Ett av dem brukar vara hanteringen av alla fakturor, bevakning av betalningar, påminnelser, inkassohantering osv.

Detta kan ta väldigt mycket tid speciellt om man inte är så van vid den typen av ”pappersarbete” eller om det kanske är arbete vid något datasystem. Att producera fakturor , sortera, kuvertera och posta kostar både tid och pengar. När allt detta är gjort kommer också arbetet med att bevaka, skicka påminnelser och hantera inkassoärenden.

Nu finns det som tur är lösningar på detta vilket gör att du kan lägga mer tid på det DU är bra på dvs. sköta ditt företag, skaffa nya kunder, vårda de kunder du har osv. – och som du säkert också tycker är mycket roligare.

Lösningen kallas fakturabelåning.

Fem fördelar med fakturabelåning

  • En bekväm helhetslösning för kundreskontran
  • Du får mindre och enklare administrationen
  • Du får en snabb och enkel företagskredit
  • Du får en bättre likviditet i företaget
  • Du minskar risken för kundförluster

Tjänsten innebär att man outsourcar som det brukar kallas – hela hanteringen av fakturor, påminnelser, betalningsbevakning, inkassohantering osv. till ett företag som är specialiserat på detta och har bra rutiner för det. Det innebär att de tar hand om hela hanteringen av din kundreskontra. Samtidigt betalar de ut 70-90% av summan som företagskredit redan dagen efter att de mottagit dina fakturor.

Det finns ett flertal olika företag som sysslar med fakturabelåning/factoring , dels banker men även specialiserade företag. Några exempel är Nordea, Handelsbanken, DanskeBank, Ikanobanken, Amfabank samt nischade företag som Prioritet, Resursbank, Gothiagroup, Collector, Avida Finans m.fl. Jag har valt att länka till Avida Finans eftersom jag själv har använt mig av dem och har goda erfarenheter av samt känner därför till dem lite bättre än de övriga.

Genom att belåna sina fakturor så får man direkt betalt för sina kundfordringar och slipper en massa tråkig och tidsödande administration.

Detta är dock inte gratis – självklart att dessa företag vill tjäna pengar på detta. Dels så tar ju DE kreditrisken, dels arbetet att administrera det hela. Det innebär att du får avstå en viss del av fakturans värde. Avida Finans t.ex. betalar dig 70-90% av fakturans värde. Men idag kanske du anlitar och betalar eller avlönar någon som sköter detta och då sparar du ju in en del pengar där. Fördelen med factoring är bl.a. att du får in pengarna mycket snabbare än om du sköter det själv. Du kan få hjälp att göra en kalkyl så att du kan jämföra kostnaderna med dina nuvarande kostnader för att hantera din kundreskontra baserat på din faktureringsvolym och antal kunder. Börja med det steget så kan du se om det här kan vara en lösning för dig och ditt företag.

16 Jan 2014