Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Dags för skinnjacka

SkinnjackaNu är det dags för skinnjackor igen efter många många år med tråkiga dunjackor. Skinn är helt överlägset om du är ute efter att se cool ut och skinnjacakn är även praktisk av flera andra skäl;

1) Den är ekonomisk eftersom du kan få flerdubbelt mer för den när den är begagnad och sliten än när den är ny.

2) Skinnets hållbarhet överträffar de flesta material kläder tillverkas av.

3) Även äldre slitna vintage skinnjackor går att få fina i skinnet igen med lite fett, impregnering och skinnvård.

4) Skinnets funktion är beroende av skötsel och inte åldern.

5) Skinnjackor kommer alltid tillbaka som mode, satsa på en klassisk modell av hög skinnkvalitet!

6) Skinnjackan är varm och skyddar otroligt bra mot väder och vind.

Varför ser man cool ut i en skinnjacka?

Det är en fråga som är lätt att besvara, anledningen är helt enkelt att de har karisma, pondus och attityd på ett sätt som inga andra jackor har. Att bära tex en knälång, svart skinnrock kan symbolisera så mycket. Magiker i Las Vegas bär dem, tyskarna hade dem under andra världkriget och depprockare världen över älskar skinnrockar. Det du vill säga om dig själv kommer fram väldigt starkt med rätt skinnjacka. I mitten på 90-talet var den kavajlånga tunna skinnjackan otroligt populär. Den symboliserade italiensk gangster och var ett otroligt starkt plagg som en hel generation 70-talister bar, utan att de var gangsters givetvis.

Nu är skinnjackan tillbaka och det är främst en modell, en gammal sort som väckt till liv igen. Den är svart eller brun och midjekort med stora muffar i ärmar och midja och ofta även i kragen. Ni känner igen den från sjuttiotalet med flaxbyxor och microfånfrisyrer. Denna modell symboliserar disco/party/gangster och är en av de mer klassiska modellerna som är väldigt snygg.

Ytterligare en modell som verkar vara påväg att bli populär är racingjackan från 1930 talet. Den är lite längre och täcker rumpan och har ett skärp runt midjan. Ofta är den tunn och i svart skinn. Vad denna modell signalerar är lite svårare att säga men ett är säkert du kommer väcka uppmärksamhet med en sådan skinnjacka!

Färger, skötsel m.m Satsa på en svart eller brun skinnjacka av skinn med högsta kvaltiet. En sådan jacka kan kosta 3000-6000 kr men det är ett smart köp av flera anledningar. Till att börja med åldras mörkt skinn snyggt och fläckar smälter naturligt in i takt med att skinnet åldras. Det är relativt enkelt att färga om jackan om den är svart eller brun och även färga vissa partier som bleks med tiden om man så önskar. Det viktigaste du bör tänka på är att inte låta skinnet torka ut utan att hålla jackan återfettad konstant med ett färglöst fett för tex skor. Till sist är det bra om du kollar på nätet på mycket äldre skinnjackor. Det är de äldre och klassiska modellerna som blir populära och dyrbara med jämna mellanrum mellan decennierna. De nya jackorna som är hybrider mellan klassikst och moderna design blir sällan moderna igen och därmed värdelösa i framtiden. Satsa på klassikt skinnmode!

28 Feb 2012