Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Bör jag förverkliga mina författardrömmar?

Att bli en publicerad författare har alltid varit något av en dröm. Jag har till och med ett i princip färdigt manus som jag också en gång i tiden skickade in till Norstedts. Efter ett par månader fick jag dock ett kort brev där de helt enkelt förklarade att de refuserat manuset. Varken mer eller mindre. Det kändes oerhört nedslående, så jag placerade författardrömmarna i samma fack som andra livsdrömmar i stil med "ta en pilsner med Sylvester Stallone" och "köra Lamborghini Gallardo". Men för några veckor sedan gav jag manuset till en vän som frågade, och hon gillade det - och tipsade mig om att jag kunde ge ut min egen bok.

Ge ut egen bok - hur funkar det?

Jag läste på om att ge ut egen bok, för jag blev ju helt plötsligt intrigerad - det fanns hopp för mig att bli publicerad författare! Efter att ha googlat runt och läst på om detta ämne förstod jag att det faktiskt är ett bra sätt för oss med författardrömmar. Vad jag har förstått det så är det första steget att hitta ett företag som erbjuder denna tjänst. Det finns ett par stycken men det som lämnade bäst intryck på mig var Vulkan (deras hemsida är www.vulkanmedia.se). De kallar sig för Nordens största bokutgivare - och det är faktiskt väldigt lätt att komma igång.

Man beställer något av deras många paket för egenutgivning. Sedan skickar man in manus och ja, sedan trycker och publicerar Vulkan boken. De kan även hjälpa till med distribution av boken, att använda sina marknadsföringskanaler för att få ut den i bokhandlar och hos näthandlare.

Rent finansiellt är nackdelen att du dels får betala lite för olika extratjänster, dels att du inte får något förskott eller liknande. Du får heller inte hjälp av en redaktör, utan om du vill ha till exempel korrekturläsning får du betala extra för detta. Däremot får du behålla en större del av eventuella intäkter vid en bokförsäljning, så om du har en välbesökt blogg eller liknande så kan du på så sätt öka försäljningen för din egen bok.

I valet och kvalet - ge ut min egen bok eller inte?

Just nu står jag alltså i valet och kvalet - ska jag ge ut min egen bok eller inte? Å ena sidan så vill jag verkligen få ut mitt verk till allmänheten, å andra sidan är jag ganska så rädd. Rädd för att boken kommer att sågas. Rädd för att ingen kommer köpa min bok. Rädd för att boken blev refuserad eftersom den helt enkelt är för dålig.

Jag har alltså ännu inte bestämt mig för om jag ska ge ut min bok eller inte. Jag hade ju tänkt mig att det skulle ske lite mer glamouröst än på detta sätt, men å andra sidan är det kanske bättre att ge ut boken än att inte ge ut den alls? Ack, dessa svåra val, dessa svåra val... Vad tycker ni, mina kära läsare? Ska jag satsa på att ge ut boken eller inte?

28 Mar 2014