Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Bila i Europa

bilsemesterMed bilen ut i Europa

När du ska bila i Europa är det viktigt med planering för att allt ska flyta på så smidigt som möjligt. Det är bra att i förväg boka övernattningar utmed resvägen. Då bör du uppskatta hur långt du kommer kunna köra varje dag. Den första dagen kommer du vanligtvis inte lika långt om du tar färjor till Danmark och Tyskland. Tiden som färjorna tar gör att du förlorar nästan 20 mil bilkörning. Väl framme Tyskland går det däremot snabbare att avverka milen på de effektiva motorvägarna. Följer man den normala trafikrytmen går det vanligtvis i 130-140 km/h. Risken att råka ut för köer är däremot alltig överhängande under de intensiva sommarmånaderna.

I Tyskland är det gratis att använda motorvägarna, men i Frankrike och Italien är dessa avgiftsbelagda. I Frankrike kostar det ungefär lika mycket i avgift som i bensin att färdas en given sträcka. Det kan därför vara ekonomiskt att åka genom Tyskland så långt som möjligt om du ska till Franska rivieran eller Spanien. I Österrike köper man ett klistermärke på bensinstationerna vid gränsen. Detta ska sedan fästas i framrutan.

Färdas du genom hårt trafikerade eller tätbefolkade är det bra att planera resan så att du passerar dessa under tider då det är mindre trafik. Nattetid brukar det vara lugnt på de flesta håll, men det förekommer trafikstockningar även kl. 2 på natten i vissa områden, framförallt det tätbefolkade Ruhr-området. Vill man minimera risken för köer bör man undvika Tyskland under veckoslut då många är ute på vägarna. Tyskar som är på väg till sommarställen eller veckopendlare som är på väg hem till familjen kommer då ut på motorvägarna. Kolla upp så mycket du kan innan ni ger er iväg så ökar chansen att bilsemestern blir lyckad. Att bila i Europa är en speciell upplevelse där resan är lika viktig som slutdestinationen.

14 Feb 2011