Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Beställa flyttstädning i Stockholm? Glöm inte att jämföra…

De flesta som ska bygga om hör sig för och söker på internet om det företag man ska anlita. Man vill vara säker på att man får något bra utfört. Det samma gäller när man ska köpa in en ny TV – man hör med andra vad de tycker, jämför priser och undersöker vad man bör tänka på när den nya apparaten ska köpas in. Men när det gäller flyttstädning verkar det inte vara lika noga. Många ringer bara första bästa flyttstädningsföretag utan att varken undersöka referenser eller jämföra priser och villkor. För visst är det mycket som kan skilja mellan de olika städföretag som erbjuder flyttstädning i Stockholm. Inte bara pris – även om det är detta som många stirrar sig blind på.

Denna jämförelse kan man självklart göra oavsett om man bor i landet men generellt tjänar man på det mer om man bor i en storstad som Stockholm, Göteborg eller Malmö. Ju större utbudet är av företag som erbjuder flyttstäd desto mer kan man spara på att jämföra.

Det första man bör titta på är vad som ingår. Det är lätt att tro att en flyttstädning är en komplett städning inför en flytt. Men det är en sanning med modifikation. En del företag erbjuder exempelvis inte rengöring av hushållsmaskiner i sitt grundpaket. Det innebär att man får städa tvättmaskinen, micron och torktumlaren själv. Självklart går det alltid att köpa till denna tjänst men då blir även priset dyrare. Det man ska komma ihåg när man jämför pris är alltså att man verkligen jämför samma slags tjänster.

En annan del som inte alltid ingår är fönsterputsning. En del städföretag erbjuder detta per automatik i flyttstädningspaketet medan andra har två olika alternativ, med eller utan fönsterputs.

Det andra man bör jämföra och fundera över är möjligheten till reklamation. När man köper en vara finns det lag på att man ska kunna reklamera den inom några dagar. Men när det gäller utförandet av en tjänst är det inte lika tydligt vad som krävs enligt lag. Det gör att garantin kan variera kraftigt på flyttstäd. Ett företag kan kräva att man ska kommentera eventuella brister redan samma dag som städarna gått iväg medan andra ger tre, fem eller sju dagars reklamationstid. För vissa är denna punkt oväsentlig medan det för andra är en praktisk omöjlighet att hinna kontrollera städningen på ett dygn.

Det tredje man kan kontrollera är möjligheten till avbokning. När det gäller husköp är inget klart förrän man fått hela betalningen och nyckeln har givits vidare till nästa ägare. Allt kan hända på vägen dit och dessutom händer det inte helt sällan att köparen oh säljaren dealar med både städning, en del av inredningen och inflyttningsdatum. Med andra ord kan det vara bra att kunna boka av sin flyttstädning nära inpå. Det man bör kontrollera är hur många dagar innan städningen skulle genomföras som avbokningen går att göra. Dessutom om detta enbart går att göra på vardagar samt hur det får ske. Räcker det med att man pratar in på telefonsvararen eller måste man prata med någon i receptionen eller till och med göra det skriftligt?

Så lycka till med flytten – och att hitta rätt företag för flyttstäden.

20 Feb 2014