Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Bankerna flyttar till Internet

PengarDet var inte längesen man gick till bankkontoret för att ta ut, eller sätta in pengar på kontot. Det var också dit man fick gå varje månad och trängas med andra för att betala räkningar om man inte hade ordnat med det tidigare. Idag är det totalt ändrade tider och det mesta när det gäller bankärenden går att sköta direkt via datorn.

Det som utmärkte bankerna från andra fysiska butiker och affärer var det faktum att de hade väldigt dåliga öppettider. De flesta bankerna stängde, och gör fortfarande, redan klockan 15 och idag är det ännu sämre. På torsdagar var det dock ofta öppet till klockan 18 så att folk skulle ha tid efter jobbet att utföra bankärenden. Idag med Internet kan man gå in på banken klockan fyra på morgonen och föra över pengar eller betala räkningar om man vill göra det. Tillgängligheten har gjort att man kan spara desto mer tid än tidigare.

Men alla ser inte det som något positivt att allt fler bankkontor lägger ner och det blir svårare att genomföra sina bankärenden på fysiska kontor. Framförallt handlar det om den äldre befolkningen där en stor andel fortfarande vill gå till banken för att se så att allting blir utfört korrekt. Många litar helt enkelt inte på den nya tekniken vilket gör att de både sparar pengarna hemma och går fortfarande till banken för att betala räkningar.

Nästan allt går att göra på internetbanken men det finns vissa saker som fortfarande kräver ett möte på ett vanligt bankkontor. En av de sakerna är när man ska ta ett lån. Det går inte att ta ett lån på nätet från de stora bankerna utan man måste mötas och diskutera ekonomin, amortering, räntebetalning med mera.

I framtiden kommer sannolikt även detta ändras och då kommer det kanske vara möjligt att ta lån även över internet och det finns då ingen anledning att behålla något bankkontor överhuvudtaget. En sådan verklighet kanske skulle göra banktjänsterna betydligt billigare än vad de är idag.

14 Oct 2012