Artikelkatalog NetRef

Artiklar och surftips

Att jämföra pris på bläckpatroner

BläckpatronAtt jämföra priset på bläckpatroner är riktigt svårt. De finns i olika storlekar, olika kvalité och olika färger. Dessutom innehåller de olika stor mängd bläck samt räcker till olika många utskrifter. Men de som vill jämföra noggrant och räkna ut ett jämförelsepris kan utgå från följande punkter.

Original eller kopia

Oavsett vad det är för produkter som säljs finns det alltid ett dyrare original och en billigare kopia. När det gäller vissa produkter betyder skillnaden mellan original och kopia att kvalitén är mycket sämre hos kopian. Men så är inte fallet när det gäller bläckpatroner. Fototidningen Digital Foto genomförde ett stort test av bläckpatroner år 2004 där både original och kopior till samma skrivare testades. Det visade sig att kopiorna i en del fall till och med gav bättre resultat än originalpatronerna.

Vilken färg och storlek

Då svart är den färg som används mest är det förståeligt att det även är den färgen som är billigast. Dessutom har väldigt många skrivare två svarta bläckpatroner. En större svart som används främst till text och en smalare som används till bilder. För att kunna göra en säker jämförelse ska alltså enbart samma färg och samma storlek på bläckpatronerna jämföras.

Innehåll och dryghetsgrad

På alla bläckpatroner som säljs står det hur många milliliter de innehåller. Det ligger vanligtvis kring 10ml. Men det är inte ovanligt att ett märke har 12 ml och ett annat har 13. En milliliters skillnad upplevs som extremt liten hos konsumenten men det är drygt 8 % mer vilket gör att det blir 8 % dyrare i längden om dessa två patroner skulle ha samma pris i handeln.

Även om det kan vara krångligt att jämföra hur mycket patronerna innehåller så är det svåraste att veta hur länge de räcker. En bläckpatron på 12ml räcker nämligen inte alltid lika länge oavsett vilken skrivare den ska användas i

Det bästa är då att gå på tillverkarnas produktinfo där de anger hur många sidor som bläckpatronen räcker till. En standard är att de räknar med en täckningsgrad på 5 % på pappret per utskrift. I dessa fall behöver man inte bry sig i hur mycket patronen innehåller utan det intressanta är hur många sidor den skriver ut. Ta priset på patroner delat på antal sidor och jämför det mot andra patroner av samma märke, samma modell, samma storlek och samma färg. Då börjar jämförelsen bli lite mer rättvis.

Men samtidigt är det just informationen om antalet sidor som patronen beräknas räcka till som sällan anges när patronerna säljs. För att få den informationen måste man i många fall söka upp hemsidan till det företag som producerar patronerna och där söka efter svaret.

Men frågan är om det är värt att lägga ner den tiden när svaret ändå är klart från början. De som söker billiga bläckpatroner ska köpa kopiorna. Det är där man får 20-50% rabatt oavsett färg eller storlek.

15 Feb 2014